Cjelodnevni glazbeni program


 
 
Glazbeni program u DV Vrapče provodi se kroz raznovrsne aktivnosti uvođenja djeteta u glazbenu kulturu, upoznavanje osnovnih elemenata glazbenog jezika te razvijanje glazbene kreativnosti u većem opsegu nego je to predviđeno u okviru redovitog programa.
 
Program je usmjeren na stjecanje osnovnih vještina i iskustvenih spoznaja o glazbi i njenim izražajnim sredstvima. Glazbenim programom želimo obogatiti odgojno-obrazovni rad odabranim glazbenim aktivnostima te razvijati senzibilitet djeteta za glazbu i njene različite elemente kroz igru i pokret.
Cilj programa sadrži sustavan rad na razvoju dječjeg sluha, glasa i osjećaja za ritam. Kroz razne aktivnosti potiče se
sposobnost slušanja, zapamćivanja te razlikovanje kontrasta tiho - glasno, polagano – brzo kao i razvijanje sposobnosti točne interpretacije, jasnog izgovora teksta te pravilnog disanja. Djetetu se pruža mogućnost prepoznavanja različitih glazbala po obliku i zvuku te se upoznaje s notnim čitanjem. Osiguravaju se uvjeti za slobodno stvaranje u pjevanju, plesu te izvođenju ritma na udaraljkama čime se potiče razvoj interesa za glazbu te znanja i vještina u skladu s dobnim i osobnim karakteristikama djeteta.
Program je obogaćen posjetama glazbenika što djetetu pruža mogućnost upoznavanja s različitim načinima sviranja i korištenja instrumenata.
 
Istovremeno sam program predstavlja idealno područje za poticanje pozitivnih emocija, osjećaja pripadnosti, zajedništva i važan poticaj kreativnosti. Pjevajući, svirajući i slušajući dobru i primjerenu glazbu dijete doživljava i uči glazbu, obogaćuje svoj osjećajni svijet i izoštrava umjetnički senzibilitet.
 


© 2023 Vrtić Vrapče. Sva prava pridržana.